Portada > Actualitat > Notícies > L’Arxiu Municipal participa a l’exposició virtual, sobre el refugiats de la Guerra Civil: 1936-1939: Uns altres refugiats

L’Arxiu Municipal participa a l’exposició virtual, sobre el refugiats de la Guerra Civil: 1936-1939: Uns altres refugiats

14/06/2017

En el marc del Dia Internacional dels Arxius, que té lloc el 9 de juny, la Xarxa d'Arxius Municipals de la Diputació de Barcelona proposa la mostra virtual “1936-1939: Uns altres refugiats", en què es visualitzen 144 documents procedents de 41 arxius d'ajuntaments, gestionats pels arxivers itinerants d'aquesta corporació. Entre ells el document de la fotografia, que forma part de l’arxiu municipal del nostre poble i que ens informa de l’organització i la gestió de l’acollida als refugiats i a les refugiades.

Es tracta d'una mostra eminentment visual que a partir de la documentació dels arxius municipals vol acostar-nos les vivències dels refugiats a la rereguarda catalana durant la Guerra Civil, i que connecta amb els refugiats de conflictes actuals en ple segle XXI.

En el temps de la República, la gent de Sant Cugat Sesgarrigues, en el pas de la carretera nacional 340 pel municipi, va viure en primera línia la retirada dels refugiats i refugiades i la darrera defensa de Barcelona. 

A partir dels documents es mostren diferents aspectes relacionats amb l’impacte social de l’arribada dels refugiats als municipis, com el control administratiu, econòmic, polític per part dels Ajuntaments i de la mateixa Generalitat de Catalunya o la gestió dels recursos bàsics subministrats com l’assistència sanitària, aliments, roba i allotjament.

Els documents es presenten en una galeria d’imatges organitzada en sis àmbits que responen a diferents continguts i tipus de materials com ara correspondència oficial i personal, fotografies, postals i cartells, entre d’altres. A més, un mapa ajuda a geolocaitzar els arxius municipals que disposen de la documentació relacionada, entre ells el nostre poble..

Amb accions de difusió com aquesta, es vol apropar el contingut del patrimoni documental local a la societat i contribuir a suscitar-ne l’ interès, alhora que es posa en valor la importància d'una correcta gestió dels fons documentals. 

Podeu veure la mostra clicant aquí.

imatge