Portada > Actualitat > Notícies > Sol·licitud d'atorgament de la Creu de Sant Jordi a la Societat Coral el Raïm

Sol·licitud d'atorgament de la Creu de Sant Jordi a la Societat Coral el Raïm

08/04/2019

L’Ajuntament de Sant Cugat Sesgarrigues ha impulsat, conjuntament amb la Societat Coral El Raïm, la iniciativa per tal de sol·licitar a la Generalitat de Catalunya l’atorgament de la Creu de Sant Jordi a l’entitat esmentada en motiu del centenari de la seva fundació.

La Societat Coral El Raïm de Sant Cugat Sesgarrigues fou fundada el 1919 per Josep Estruch, llavors formada íntegrament per veus masculines i basada en els ensenyaments musicals i les activitats socio-culturals que impulsava el mestre Josep Anselm Clavé i Camps (1824-1874). Entre els anys 20 i 30 derivà en orfeó, adquirint així la presència de les dones del poble. Malauradament, la postguerra feu que l’agrupació tornés a quedar formada només per homes. A partir del 1976 la coral inclogué de nou veus femenines.

Aquesta entitat va ser la primera a organitzar activitats lúdiques i culturals al municipi. També va organitzar un grup de teatre que realitzava algunes actuacions durant l’any i també l’única entitat que organitzava excursions amb autocar un o dos cops a l’any. A través de la Societat Coral El Raïm, moltes persones que no havien sortit mai del municipi van poder conèixer llocs nous fora del territori català i formar part d’una entitat cultural inclusiva.

A finals dels 70 es fundà la secció de Coral Infantil per acostar el cant als menuts del poble. Poc després es creà una altra secció formada sobretot per joves, en la qual s’aprenien a tocar instruments com la guitarra, la flauta, percussió... d’aquesta manera nasqué el Raïm Guitar. Amb el temps, i segons les demandes, també s’imparteixen classes de piano.

Poques entitats han resistit el pas del temps com la Societat Coral El Raïm que avui, és encara una entitat dinàmica, plena de vida i de nous projectes de futur. A part dels concerts locals, que han estat molts, la Societat Coral El Raïm ha participat al llarg de tots aquests anys d’història, en nombroses trobades i concursos corals de nivell comarcal o més amplis, això l’ha fet merèixer un prestigi entre les agrupacions corals del seu estil. En aquest camp s’ha realitzat una considerable tasca cultural i d’educació musical.


En l’aspecte d’integració al poble i participació en els esdeveniments de la vida local, cal remarcar la constant presència i estímul de la Coral a tots els actes i manifestacions importants de la història de Sant Cugat, a través de cantades, organització de concerts i vetllades, el grup de corda Raïm-Guitart i la Coral pròpiament dita, ha organitzat conferències, la festa del vi novell i pregó de Caramelles, ha estrenat noves composicions i ha publicat mitja dotzena de llibres sobre temes relacionats amb la història del nostre poble.
Aquesta labor cultural i social, així com el compromís amb Sant Cugat, ha estat possible gràcies a la il·lusió de les persones que la van crear, i a l’esforç de totes aquelles persones que, d’una manera o altra, han contribuït a la seva continuïtat al llarg de tots aquests anys.

La Societat Coral El Raïm, entitat que compleix enguany 100 anys d’història, és una de les associacions més vives i dinàmiques en el camp social i cultural del poble de Sant Cugat Sesgarrigues. És avui una de les entitats més transcendents i consolidades del teixit associatiu.

Per tots aquests motius us demanem que ompliu el full d'adhesió adjunt. Aquest document ens serveix per donar més força a la nostra petició i per fer-ho és tan senzill com omplir la butlleta amb el nom, DNI, adreça, signatura i data. Podreu deixar els fulls d’adhesió a l’Ajuntament, lloc on també trobareu butlletes impreses disponibles per totes les persones interessades a adherir-se a la petició.

Us agraïm molt la vostra col·laboració.

 

 

 

Arxius adjunts