Restauració de la làmpada de la Sala del Cafè
Estem treballant en la restauració de la làmpada de la Sala del Cafè, que data de principis del segle XX, aproximadament 1922. Aquest element forma part del conjunt d’edificis de l’antic Sindicat Agrícola cooperatiu de Sant Cugat Sesgarrigues, declarat Bé Cultural d’Interès Local (BCIL) el març de 2016.
Es tracta d’una làmpada amb influències orientals, amb múltiples detalls, tant a la part metàl·lica, com a la decoració dels serrells fets amb sanefes de vidre i dibuixos de papallones, d’una gran laboriositat en l’execució.
A l’any 2017, els serveis tècnics de l’Ajuntament, amb el suport de persones voluntàries, Rosa Costa, Rosa Escala i Josep Anton Ollé, que sabien de les tècniques emprades i/o coneixien de la història i del valor de la làmpada, van fer l’estudi previ de la restauració i dels materials per fer una diagnosi de l’estat de la làmpada i plantejar les possibles intervencions. Veien la complexitat, la genuïnitat de la làmpada i l’abast de treball interdisciplinari del projecte. En aquest sentit, l’Ajuntament va encarregar la restauració a l’Escola Municipal d’Art ARSENAL de Vilafranca del Penedès, que s’ho ha plantejat com un repte.
Aquest 2018 s’ha despenjat la làmpada i s’ha buscat un sistema fàcil i segur per poder manipular-la sense riscos i poder fer-ne un bon manteniment. Aquest treball l’ha fet la Serralleria Carbó, amb la col·laboració de Construccions Joan Travé.
L’escola Arsenal va procedir a desmuntar la làmpada i a netejar cadascun dels elements, polint i restaurant els elements metàl·lics amb les soldadures corresponents. Reforçant els braços i els tirants de les cadenes. Els treballs de soldadura del llautó han anat a càrrec d’Andreu Crespo, a través de la seva empresa MIPSA, que compta amb especialistes en aquests tipus de treballs.
La neteja del material de vidre, amb l’objectiu de recuperar el material original, es va començar a l’Ajuntament i s’ha finalitzat a Arsenal.
Els treballs de lampisteria, per tal de canviar tot el cablejat elèctric i incorporar les bombetes de baix consum, han estat realitzats pels lampistes Joan Mallofré Montserrat i Pep Beltran Suriol.
Tota aquesta feina s’està fent amb molt d’amor i delicadesa per part de tothom que hi està intervenint; els tècnics/ques, i professors/es i l’alumnat de l’escola Arsenal. De ben segur que quedarem sorpresos en observar l’abans i el després de la làmpada.
Continuarem amb l’execució de les sanefes de vidre, amb els dibuixos de les papallones
El dimecres 20 de febrer varem començar el “Joc de les papallones de colors!” al Centre Cívic. De la ma d’Albert Abella, director d’ARSENAL i Jordi Gibert, coordinador del projecte varen passar una pel·lícula que mostra el procés de restauració de la làmpada fins ara. També ens varen ensenyar a fer les papallones i van repartir els kits per fer-les cadascú a casa o en grup. Com que la participació va ser multitudinària no hi va haver Kits per a tothom, per això ara ja podeu passar a recollir el vostre Kit de la papallona per l’Ajuntament.
Podeu veure els vídeos de tot el projecte (fase 1 i 2) i, en el tercer, quantes papallones tenim fetes i quantes falten per fer.