Introducció

El terme municipal de Sant Cugat Sesgarrigues es troba al centre de la depressió del Penedès central. I pertany a la comarca de l’Alt Penedès. Té una extensió de 6’29 quilòmetres quadrats i limita amb els termes d’Avinyonet, Olèrdola i La Granada. Una de les característiques principals d’aquest municipi és que s’aixeca sobre un terreny fonamentalment pla, només un pèl accidentat al sud, on hi ha el Puig del Pi d’en Barba, fregant Avinyonet.

Sant Cugat, el limita la carretera N-340, a la vista del nucli de “Les Cases Roges”. De fet, antigament, en aquest lloc, hi havia un camí ral al peu del qual, es va establir el “barri de Puigcigró”. I a més a més, diverses masies completen el paisatge rural St. Cugatenc.

Quant a vies de comunicació, a més de les comarcals i la Carrerada, que ens connecta amb els pobles d’Avinyonet, la Granada i les Cabanyes respectivament, hem de recordar la importància del pas, en un dels extrems del poble, de la N-340.

Actualment Sant Cugat compta amb una població aproximada de nou-cents habitants; que es distribueixen pel nucli mateix pròpiament, i pels barris ja esmentats de Les Cases Roges i Puigcigró.

La principal activitat econòmica de Sant Cugat Sesgarrigues ha estat, des de sempre, l’agricultura; i d’una manera molt especial el conreu de la vinya. De fet, la qualitat de les seves vinyes i vins és reconeguda arreu. No és en va que un gotim de raïm presideixi l’escut del municipi. Des de temps ben reculats, el Xarel·lo té fama i prestigi reconeguts, i ho testimonien així, poetes, escriptors, enòlegs i gastrònoms.

Aquest aspecte explica que des de principis de segle s’iniciessin moviments de tipus cooperatiu que van concretar-se finalment en la Fundació del Sindicat agrícola Cooperatiu, el qual va desaparèixer, però, durant la Guerra Civil. Recentment, diversos cellers elaboradors de vi i cava s’han instal·lat al municipi; així com també algunes empreses industrials.

Darrera actualització: 11.06.2020 | 11:16
Darrera actualització: 11.06.2020 | 11:16