Grallers Pica-soques

L’any 2006 es va formar la colla gegantera Els Titots. Els membres d’aquesta entitat van veure que per fer ballar la seva parella de gegants els hi feien falta uns grallers que els acompanyessin a les sortides que anaven fent al llarg de l’any. Un any més tard van impulsar, conjuntament amb l’Ajuntament, un curs de gralla amb l’objectiu de formar un grup que animés i posés música als balls del Tonet i la Filomena (antiga parella de gegants). I aquest va ser l’inici dels Pica-soques!

Després de mesos d’assaig, passant pel grup d’iniciació i després per l’avançat, una colla de 5 músics (tots pertanyents al Raïm Guitar) vam ser capaços d’interpretar valsos, marxes, passosdobles i altres peces de cercavila. Amb els anys s’ha anat consolidant el grup fins que el 2011 ens hem establert com a entitat. Curiosament tots també havíem estudiat a l’escola del poble Les Vinyes i una de les anècdotes que sempre coincidíem a recordar era que al pati hi havia un niu de pica-soques. I d’aquesta història, veient aquest element comú que teníem el grup vam decidir adoptar aquest nom: Pica-soques.

El nostre objectiu és fomentar l’aprenentatge de la gralla i formar un grup de grallers de qualitat per acostar la música a tothom. Per tocar aquest instrument tradicional d’inxa cal educar l’oïda, aprendre a afinar amb els companys i preparar-se físicament (qui ha provat de tocar la gralla sap què és bufar de debò). Tenim ganes que els integrants del grup inicial vagin progressant i que el grup avançat al qual pertanyem augmenti.

Tot això no seria possible sense la feina dels professors que ens han anat ensenyant: Maria Mestres (integrant dels Vinardells), David Gázquez (integrant dels Ganxets), Ivó Jordà (integrant dels Quatrevents) i les col·laboracions més esporàdiques però no per això menys importants del Manel Márquez i el Jordi Mestres (integrant dels Vinardells).

Actualment, acompanyem els geganters en les seves sortides a diferents poblacions de Catalunya.

També participem en les festes del poble (Festa Major, Festa del Most, Ecofira i Diada 11 setembre), toquem com a alumnes del curs de gralla (Audicions de Nadal i final de curs i Dia del Graller de Vilafranca), participem en cercaviles d’altres poblacions acompanyant balls, i anem agafant experiència per poder realitzar concerts. Cada cop toquem peces més complexes i el nostre repertori és més variat.

C/ Ponent. Centre Cívic - 08798 Sant Cugat Sesgarrigues - Barcelona (Catalunya)
Adreça electrònica: picasoques.grallers@gmail.com
Lloc web: picasoques.cat
Vegeu-ne la situació al mapa
Darrera actualització: 08.03.2020 | 11:32